top of page
Marie Lundholm

LINDRA POLLENALLERGI MED HJÄLP AV AYURVEDA

Uppdaterat: 5 apr. 2023


Det är många som lider av rinnande näsa, kliande ögon och trötthet så här års när pollen börjar spridas i luften.


Västerländsk medicin förklarar allergiska reaktioner med att kroppen överreagerar och misstar pollen för ett mikrobiom, dvs att det skulle vara ett virus, en bakterie eller någon liknande organism som försöker angripa kroppen. Kroppens immunförsvar går därför på högvarv och försöker oskadliggöra det missuppfattade hotet.


Ayurveda förklarar pollenallergi på ett helt annat sätt. Som jag nämnt i tidigare blogginlägg är övergången från en årstid till en annan en period då våra kroppar är extra känsliga. Matsmältningen kan bli försvagad, inte kunna smälta maten ordentligt och slaggprodukter kan spridas och bli kvar i kroppen. Dessa slaggprodukter, eller ama som det benämns inom ayurveda gör att vi kommer i obalans.


Vårens fuktiga, ”svällande” (tänk blomknoppar) och droppande egenskaper ökar kaphan i oss. Med ama och kapha-förhöjande kvaliteter är det väldigt lätt att få en obalans i forma av förhöjd kapha.


En förhöjd kapha kan yttra sig som slemmiga luftvägar, tyngdkänsla i kroppen, tungsinne, trötthet, förkylningssymptom som hosta och rinnande näsa. Detta är också typiska pollenallergi-symptom. Personer vars grundkonstitution är övervägande vata kan även få astma och pitta-dominanta personer får också ofta kliande ögon. Men mest är pollenallergi en kapha-obalans.


OK, näsan rinner, man är hostig och slemmig i halsen, känner sig trött och seg, vad gör man?


1. Undvik allergenen

Som vid all slags allergi är det viktigast att försöka undvika det som utlöser den allergiska reaktionen. När det gäller just pollen är detta förstås en utmaning då vi är exponerade för pollen så snart vi går utanför dörren så här års.


Det man kan göra är att försöka vistas mer inomhus under denna period. Det är framför allt viktigt att man flyttar sin träning inomhus under pollensäsongen. Detta för att så mycket som möjligt undvika att dra ner pollen i lungorna, vilket annars är lätt hänt genom de djupa andetag man tar vid ansträngning. Så undvik till exempel joggning/löpning utomhus under våren.


2. Träna mera


Träning (inomhus alltså!) är annars är att rekommendera för att hjälpa kaphan att minska. Öka gärna din träning under denna period.


3. Ät kapha-balanserande kost

Det innebär att äta mat som är torr, varm, lätt och kryddig. Minska också ner på till exempel pasta, mjölkprodukter, kött och annan tung mat under denna period.


4. Torrmassage

Det är bra att torrborsta kroppen varje morgon för att underlätta eliminering av ama. Med torrborstning blir lymfan aktiverad och kan bättre föra ut slaggprodukter ur kroppen. Använd helst råsidenvantar för torrborstningen men det går att använda frottéhandduk också (eller borste om du har väldigt tålig hud).


5. Detox


Har man möjlighet är en kort detox utmärkt att göra direkt på våren i samband med eller alldeles innan pollensäsongen börjar, för att få ut ama ur kroppen och för att undvika att allergin får fäste. Efter genomgången detox känner man sig oftast också lite piggare och lättare.


6. Tulsi- och ingefärsteer

Att dricka flera koppar tulsite eller ingefärste per dag rekommenderas. Ingefärste är stimulerande för matsmältningen och tulsite är superbra mot slemmiga luftvägar. Dessutom piggar båda teerna upp utan att innehålla koffein och hjälper till att motverka trötthet.


7. Sesamolja i näsan

Applicera en droppe mognad sesamolja i näsborrarna varje morgon. Detta för att hjälpa till att skydda mot att pollen kommer in i luftvägarna.


8. Honung


Ät gärna en tesked honung varje dag. Honung är effektivt för att ”skrapa” bort ama ur kroppen och också för att minska nästäppa.


9. Örter som är välgörande vid pollenallergi

Trikatu, som stimulerar matsmältningen och lättar upp luftvägarna.

Chyawanprash, en örtblandning som är en rasayana, vilket betyder att den stöttar och stärker immunförsvaret.


10. Nasya


Väldigt hjälpsamt vid pollenallergi är nasya – ayurvediska näsdroppar. Dessa droppar rensar effektivt näsgångar, luftvägar och bihålor från pollen.


11. Yoga

Vissa yoga-positioner är gynnsamma vid pollenallergi för de öppnar upp i bröstet och halsen och underlättar andningen. De stärker också lungorna och förbättrar blodcirkulationen. Exempel på sådana yoga-övningar är:

Halvbrygga

Fisk

Triangel

Warrior I


12. Andningsövningar


Det finns flera andningsövningar som underlättar vid pollenallergi. Två av de mest effektiva är

Ujjayi

En andning som man ofta får lära sig i yoga-klasser. Förenklat går ujjayi-andning ut på att man andas in och ut genom näsan, samtidigt som man drar samman halsen inifrån för att skapa ett motstånd.


Kapalabhati

Detta är en väldigt renande andningsövning där man börjar med snabba utandningar och inandningarna kommer automatiskt.



Det finns alltså flera ayurvediska åtgärder att ta till för att lindra när allergisymptomen väl brutit ut.



Klokt är förstås också att minska risken för att allergin överhuvudtaget bryter ut. Inför nästa vår är det därför bra att börja balansera kapha innan pollensäsongen träder in. Detta är speciellt viktigt om du brukar få allergiska reaktioner av pollen, om din grundkonstitution är kapha eller om du redan har en kapha-obalans.


Namaste,

Clearly Marie


PS. Om du ännu inte beställt min stresshanteringsguide, kan du göra det här:






83 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page