top of page

SNART ÄR DET VÅR - DAGS ATT BALANSERA KAPHA

Uppdaterat: 28 mars 2023




Enligt Ayurveda är vi extra känsliga för att dra på oss infektioner och ama i övergången mellan två årstider då doshorna lätt kommer i obalans.


De olika årstiderna påverkar doshorna. Under senhöst och vinter ökar vata och under senvinter och vår ökar kapha. Vi är ju nu inne i senvintern och det är viktigt att börja balansera kapha för att må bra nu.


Kapha-doshan karaktäriseras av bland annat tyngd, fukt, långsamhet och kyla. Dessa egenskaper vill vi nu balansera med deras motsatser, det vill säga med lätthet, torrhet, värme och mer rörelse.


Varför behöver vi balansera kapha nu? Jo, i samband med att årstiden går över i kapha-tid ökar kaphan i oss alla. Vi vill inte att kapha ökar så mycket att det blir en kapha-obalans. En kapha-obalans kan ta sig uttryck i att man känner sig tung och seg, blir slemmig i luftvägarna, känner sig nedstämd och omotiverad. Vi kan lätt bli förkylda eller få allergier, typ pollenallergi samt dra på oss övervikt. En kapha-obalans medför ofta också att man blir motvillig till förändring och vill hålla kvar i ägodelar och situationer som de är.


Så här kan man balansera kapha:


1. Ät torr, varm och lätt mat och undvik tung och krämig mat. Var rejält frikostig med kryddor, gärna lite starkare som chili och svartpeppar.


2. Gå upp tidigt på morgonen innan kapha-tiden börjar. Kapha dominerar mellan klockan 6 och 10, så försök att stiga upp strax före klockan 6. Går man upp senare än så känner man sig oftast tröttare.


3. Rör på dig varje dag. Under tidig vinter behöver man ta det lugnt men under senvintern kan man gärna utöva lite mer högintensiv träning för att balansera kapha. Nu passar det utmärkt med jogging, raska promenader, skid- och skridskoåkning och annan träning där du verkligen får upp blodcirkulationen. Även mer dynamisk yoga som ashtanga är perfekt så här års.


4. Gör andningsövningar, gärna lite kraftfullare pranayamas som Kapalabahti och Bhastrika. Dessa pranayamas ökar blodcirkulationen och inför mer rörelse i en tung kapha-kropp.


5. Torrmassage/torrborstning. Torrborstning sätter fart på flödena i kroppen och motverkar stagnation. Torrborstning kan också minska vätskeansamlingar och ödem i kroppen.


6. Örter. Trikatu och Tulsi är mycket bra örter för att balansera kapha. OBS, konsultera en ayurvedisk hälsorådgivare innan du börjar med örter, för att få utpassat de örter som är bäst för just dig.


7. Honung är bra för att balansera kapha, så ät gärna en tesked varje dag.


8. Håll dig varm. Drick varmt vatten om dagarna och klä dig varmt.


9. En kort ayurvedisk detox med kitchari är utmärkt att göra så här års också.


10. Ät mer av smakerna kryddigt, bittert och beskt, till exempel vitlök, bladgrönsaker, granatäpple.


11. Drick ingefärste för att liva upp matsmältningen. Ingefärste värmer också gott.


12. Minska på mjölkprodukter så här års, speciellt yoghurt, vispgrädde och hård ost, då sådana mjölkprodukter kan vara slembildande.


13. Stimulera intellektet lite extra och aktivera dig! Sätt gärna i gång med nya, roliga projekt. Stäm träff med vänner. Gör något roligt med familjen. Hitta på nya saker. Detta är en utmärkt tid att röja och rensa hemma också.


14. Undvik att sova under dagen. Inga tupplurar alltså! Sätt dig och meditera en stund i stället.


Använd gärna ovanstående tips för att få in mer rörelse i kropp och sinne så här års. Tänk dock på att även vila och ta pauser, för om du satsar allt för hårt på att balansera kapha kan det faktiskt gå överstyr och du hamnar i en vata-obalans i stället. Så måtta med allt. Lycka till!


För ett harmoniskt och hälsosamt liv!

Namaste,

Clearly Marie


PS. Om du ännu inte beställt min GRATIS stresshanteringsguide, kan du göra det här:


298 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page