top of page

MÅ BRA I JUL!

Uppdaterat: 21 dec. 2023


Julgransdekoration

Nu står julen alldeles för dörren! De flesta av oss har nog längtat efter julen – den är ju ändå en höjdpunkt som lyser upp mitt i mörka vintern!


Dessvärre kan julen ofta, i alla fall tiden fram till julafton, vara en väldigt stressig tid med hur mycket som helst att göra. För en del är även själva julfirandet med släkten en stressande tid.


Vi äter också väldigt mycket mat – ofta stompig sådan – under denna högtid. Flera dagar i sträck dessutom! Detta kan göra att vi känner oss uppsvällda och gasiga. Ingen trevlig känsla! Man kan känna sig däst, seg och i allmänt dålig form, för de flesta av oss är inte vana att äta skinka, köttbullar, korvar, Janssons frestelse, choklad och så vidare i mängder, flera dagar i sträck. Ibland både till lunch och middag!Vad kan man göra för att känna sig bättre under julen? Vad kan man göra för att njuta av julen både till kropp och själ? Hur kan man få en mer stressfri jul?


Från Ayurveda kan vi hämta en hel del tips för att få en fridfullare och hälsosammare jul:


1. Äta och dricka medvetet

Ät det största målet mat mitt på dagen. Om det är möjligt för dig att styra upp att äta helgdagens största mål mitt på dagen, så gör det! Det är så mycket lättare för din kropp att smälta ett rejält mål mat mitt på dagen än det är på kvällen.


Om du äter julbord på kvällen, försök ta mindre av de allra tyngsta och mer svårsmälta maträtterna. Fokusera i stället på de rätter som är lättare. Tung och svårsmält mat är till exempel rött kött som köttbullar, korvar, stabbiga stuvningar och gratänger som Janssons frestelse och gräddiga sillinläggningar.


Lättare julmat: Grönsaksröror och grönsaksinläggningar. Grönsaker är per definition lättare mat, så bland annat grönkål, sallader, rödkålssallad är bättre mat till kvällen. Lättare sillrätter, sillsallad, omeletter, ägghalvor och lax kan också fungera.


Kryddor är alltid bra då de underlättar för matsmältningen. Nu är väl traditionell svensk julmat inte så där väldigt kryddad, så strö gärna på lite extra svartpeppar om du har möjlighet. Vörtbröd och pepparkakor innehåller i alla fall en del kryddor, så även lussebullar med mycket saffran. Så lite av dessa godsaker kan man ju unna sig till jul.


För att hjälpa matsmältningen med all denna tunga julmat är ett hett tips att dricka ingefärste mellan målen. Någon liten kopp glögg kan också vara OK, då glögg innehåller en hel del kryddor.


Börja gärna dagen med en kopp varmt vatten för att rensa ut slaggprodukter från gårdagens julätande.


2. Lugna sig

Julen kan ju medföra en hel del stress, speciellt om du är den som ordnar julfirandet.


För att försöka bibehålla lugnet över lag under julen är det toppen att ta sig lite tid för sig själv. Sitt ned några minuter och reflektera över julefrid, meditera en stund eller gör några yoga-övningar. Fem minuter kan du ta dig! Om det är fullt med folk omkring dig hela tiden – gå in på toa och meditera en stund!


Första hjälpen vid akut stress eller ångest: Sätt dig ner några minuter och

gör 6-2-8-2-andningen! Andas

in och räkna till 6, håll i 2,

andas ut och räkna till 8.


Försök också vara mindful, det vill säga helt närvarande i vad du för tillfället sysslar med och fokusera helt på det. Detta kan du till exempelvis göra när du julpyntar, lagar mat, slår in paket.


3. Rörelse

För att hjälpa till att smälta all denna mat vi äter under julen och också för att minska eventuellt stresspåslag är det så gynnsamt att gå en promenad. Det är som att ge sin kropp och sin själ en julklapp 😊4. Örter till hjälp

Slutligen har jag några tips för att hjälpa din mage att smälta maten så optimalt som möjligt under julhelgen, och det är att ta örter om hjälper med matsmältningen.


Beroende på din kroppskonstitution är Trikatu väldigt bra, speciellt för Kapha-personer som kan få långsam och trög matsmältning. Avipattikar är hjälpsamt för Pitta-personer, som lätt kan få sura uppstötningar samt Triphala för Vata-personer som lätt kan bli förstoppade.


Ett annat tips är att direkt efter maten tugga i sig några Ajwain-frön.


Önskar Dig en underbar, stressfri och lättsmält jul!


Namaste,

Clearly Marie

106 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page