top of page

MORGONRITUALER ENLIGT AYURVEDA


Nuförtiden har det blivit väldigt populärt bland självhjälpsgurus, ledare och coacher inom personlig utveckling att poängtera vikten av att ha bra morgonritualer för att få ett framgångsrikt liv.


Detta är inget nytt för Ayurveda som förespråkat morgonritualer i tusentals år!


Inom Ayurveda ser man varje människa som en unik individ som behöver individuellt anpassade metoder/behandling. Var och ens konstitution, såväl som obalanser, tas i beaktande när det gäller allt ifrån kost, sömn, träning, stresshantering, tillskott, med mera. Så det finns inte särskilt många råd som gäller för alla.


Morgonritualerna är dock delvis ett undantag från den regeln. De ayurvediska morgonritualerna är välgörande för de flesta av oss.


Varför behöver vi ha morgonritualer?


Ayurveda menar att den bästa hälsovården är den förebyggande. Målet är att vi ska ha en livsstil som till så stor grad som möjligt förebygger sjukdomar och obalanser. Att starta dagen med samma rutiner varje dag är väldigt gynnsamt för kroppen såväl som för psyket, då det ger en grundtrygghet, stabilitet och harmoni.


Varför inte prova och se om du mår bättre, känner dig mer harmonisk och fokuserad av att hålla samma rutiner varje morgon?


Ayurvedisk morgonritual i 11 steg:


1. Gå upp klockan 6 på morgonen

De olika doshorna dominerar olika tider på dygnet. Tiden mellan kl 6 och 10 på morgonen är kapha-tid – en tid då kvaliteten i atmosfären är lite tyngre än annars. Det är bra att försöka stiga upp alldeles innan kapha-tiden eller alldeles i början.


Klockan 2 – 6 på natten/morgonen är den nämligen vata-tid och denna tid präglas av vatas lätta kvaliteter. Det här kan man märka om man till exempel vaknar till vid småtimmarna och är helt klarvaken, ligger och grubblar och har svårt att somna om. Om man sen till slut somnar om och vaknar senare, kanske runt 8, när det är kapha-tid kan man känna sig så mycket tröttare trots man sovit längre!


Därför är det bäst att gå upp i början av kapha-tid på morgonen, dvs kl 6. Att sova längre blir man inte piggare av.


2. Skölj

Börja dagen med att gå upp och skölj ögon, öron och näsa med lite ljummet vatten. Detta för att skölja bort slaggprodukter som kan ha samlats under natten.


3. Borsta tänder och skrapa tungan

Borsta sedan tänderna och skrapa gärna tungan några gånger. Man kan använda en särskild tungskrapa men det går lika bra att använda en vanlig tesked att skrapa med.


Tungskrapning inte bara rengör tungan utan också medför att de inre organen stimuleras och får en lätt massage, vilket är gynnsamt för matsmältningen.


4. Drick ett glas varmt vatten

Koka upp lite vatten och drick direkt på morgonen. Detta gör man för att skölja njurarna och för att rensa och få i gång tarmarna.


5. Gå ut 5 minuter

Gå ut på balkongen/i trädgården en liten stund, alternativt gå en 5-minuters promenad. Tanken är man behöver få lite ljus och frisk luft för att väcka kropp och sinne.


Detta funkar kanske inte så bra just för oss i Sverige under vinterhalvåret då det är beckmörkt vid 6-tiden, men är fantastiskt att börja dagen med under sommarhalvåret!


6. Gå på toa och töm tarmen om möjligt

Optimalt är att kroppen kommer in i denna rytm och vill tömma tarmen varje morgon. Detta är bra för att få ut ytterligare slaggprodukter, som ansamlats under natten, ur kroppen.


7. Smörj in kroppen med sesamolja

Smörj in dig från topp till tå med varm, mognad sesamolja. Har du inte tid att smörja hela kroppen, smörj åtminstone alltid in fotsulor och handflator, öronen och en liten dutt mitt upp på huvudet.


Om du är mycket pitta eller om det är väldigt varmt ute är det bättre att använda varm kokosolja.


Att ge sig själv en sådan här oljemassage – abhyanga som det heter - är en superbra start inför en aktiv dag. Oljan på kroppen är stärkande, känns som ett skydd och hjälper till att bibehålla lugnet.


8. Lätt, stretchande träning

Gör några mjuka yoga-övningar som får i gång blodcirkulationen och mjukar upp stela leder och muskler efter nattens sömn. Det behöver inte ta så lång tid. 10-15 minuter räcker. Det finns många inspirerande morgonyoga-pass på youtube till exempel.


9. Duscha

Efter träningen är det dags för dusch eller bad.


Du behöver inte tvåla så väldigt mycket utan låt gärna lite av oljan vara kvar på huden om det känns bra.


10. Meditera

Efter dusch då du har renat kroppen är det optimalt att meditera för att rena sinnet!

Det räcker med 5 minuter. Du kan också passa på att sätta en intention för dagen nu.


11. Frukost

Ät frukost enligt årstiden, din grundkonstitution eller obalans som du har. Ät i så lugn och ro som möjligt. Undvik TV-tittande eller att kolla mail/sociala medier.


Nu när du börjat dagen så harmoniskt vill du inte förstöra det med negativ input från nyheter etc. Negativa intryck stör också matsmältningen och att matsmältningen fungerar optimalt är så viktigt för vår hälsa.


Nu är du rustad och klar för arbetsdagen!


Det kan låta överväldigande med alla dessa ritualer på morgonen men kommer du in i dem, så kommer de lägga grunden för en väldigt bra start på din dag. Du kommer bli mer fokuserad och få en harmonisk känsla som kommer följa dig under resten av dagen.


Namaste,

Clearly Marie


#ayurvediska morgonrutiner

#bra start på dagen

#ayurvedisk morgonritual

#dagliga rutiner

252 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page