top of page

AYURVEDISK DETOXI övergången från en årstid till en annan kan lätt doshorna komma i obalans, matsmältningen bli försvagad och kroppen börja bilda slaggprodukter – eller ’ama’ som det heter inom Ayurveda.


Ama märks på:


Tyngdkänsla i kroppen

Lätt illamående

Trött när man vaknar

Dålig andedräkt

Svårt att tänka klart

Dålig aptit


Ett effektivt sätt att rensa bort ama är att genomföra en kort ayurvedisk detox. En ayurvedisk detox skiljer sig från traditionell detox. Vid en vanlig, traditionell detox får man oftast bara dricka grönsaksjuicer eller äta hårdtuggad kall råkost. En ayurvedisk detox däremot innebär att man under hela perioden får äta en välkryddad och värmande gryta.


En kort ayurvedisk detox gör du så här:


1. Förberedelsevecka


Börja med en förberedelsevecka då du utesluter kaffe, svart te, kött, komjölksprodukter, vete och socker.


2. Detox


Nu är det dags för själva detoxen och den gör man i tre dagar.


  • Under dessa tre dagar äter man enbart kitchari, som är en slags mungböngryta. Kitchari äter man till alla tre målen; frukost, lunch, middag. Blir man jättehungrig mellan målen får man äta lite kitchari då med! Recept på kitchari finner du längre ner i inlägget.


  • Man behöver dricka mycket under detoxen och det man ska dricka är ingefärste eller varmt vatten – inget annat.


  • Under dessa dagar behöver man ha det lugnt omkring sig, så det är optimalt om du kan vara ledig då du gör denna detox.


  • Varje morgon börjar du med att dricka lite varmt vatten och sen torrborstar du hela kroppen. Bäst är att använda råsidenhandskar till denna massage. Har du inga sådana kan du använda en frottéhandduk i stället. Skulle du bli väldigt torr i huden av torrborstningen kan du smörja in dig med lite mognad sesamolja efteråt. Har man väldigt känslig hy är det bäst att undvika torrmassagen.


  • Gå en promenad varje dag för att få lite rörelse i kroppen.


Sista kvällen på detoxen kan man ta lite Triphala (eller Avipattikar om du är mycket pitta) för att få extra hjälp att skölja bort aman.


3. Post-detox


Sedan följer post-detox i en vecka då du försiktigt återgår till att äta vanlig mat igen. Detta är en bra tid att passa på att införa nyttigare matvanor i sitt liv.Känslor


Under en detox lösgörs inte bara toxiner som sitter i kroppen utan också nedtryckta känslor kan komma upp till ytan. Det kan vara bra att vara beredd på detta och låta de känslor som dyker upp, få komma. Sitt med dem och låt dem sedan gå över, för det kommer de att göra. Detta är också utrensande och kommer göra dig piggare.


Rensa i röran


Faktum är att det under en detoxperiod kan vara bra att även rensa lite bland sina saker i hemmet! Parallellt med att kropp och sinne rensar ut slaggprodukter och nedtryckta känslor är det väldigt välgörande och befriande att även rensa och städa i hemmet. Passa på att gå igenom och släng/återvinn/skänk/sälj sådana saker som inte längre gör dig lycklig. Detta bidrar till detox-effekten och du kommer känna dig ännu lättare i kropp och sinne av detta.


Så varför inte passa på och ge dig själv en boost nu och hjälpa kroppen med övergången till vår genom att göra en ayurvedisk detox!


Hör gärna av dig till mig om du har några frågor.


Lycka till!Observera att man inte ska göra en sån här detox om man är gravid, ammar, lider av utmattningssyndrom, är sjuk eller har någon form av ätstörning.
Recept på kitchari:


Ingredienser:


1 dl gröna mungbönor (blötlägg över natten)

2 dl basmatiris

5 dl vatten

1 tsk gurkmeja

1 msk ghee

1 tsk spiskummin

½ tsk bockhornsklöver

½ tsk senapsfrön

1 tsk koriander


Gör så här:


Häll bort blötläggningsvattnet och skölj mungbönorna.

Koka mungbönor och ris i vatten och gurkmeja.

Fräs spiskummin, bockhornsklöver och senapsfrön i ghee tills senapsfröna börjar poppa. Häll i koriandern.

Häll kryddblandningen i kitcharin när hälften av vattnet kokat bort och låt koka klart. Jag bruka koka tills konsistensen blir som en risotto.


Servera med salt, lime och eventuellt svartpeppar och hackad färsk ingefära.125 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page