top of page

UNDVIK STRESS NÄR VARDAGEN DRAR IGÅNG


Hoppas du har haft en härlig sommar och kunna vila, vara ledig, ladda batterierna och gå ner i varv.


Har du haft en sammanhängande ledighet under sommaren är chansen stor att du känner dig mer harmonisk, i balans och lugnare.


Nu när jobb och skola sätter i gång igen och vi är tillbaka i vardagen, så är det så lätt att man redan efter några dagar känner att man tappat mycket av den där semesterlunken och det inre lugnet man uppnått under sommaren. Men tänk om man kunde bibehålla den där känslan av lugn och harmoni i vardagen också?


Det kan man! Åtminstone kan man behålla en del av harmonin i vardagen. Nedan följer några ayurvediska tips för att bibehålla semesterlugnet i vardagen:


6 st ayurvediska tips för att bibehålla semesterlugnet när vardagen drar igång:


1. Rutiner

Under sommaren kan man lätt leva mer oregelbundet och spontant och det är förstås helt OK men för att må bra i vardagen behöver vi ha regelbundna rutiner.


Regelbundenhet är lugnande för nervsystemet och en grund för ett stressfritt liv. Viktigt är att äta och sova på samma tider varje dag. Enligt Ayurveda bör vi stiga upp klockan 6 på morgonen och gå och lägga oss klockan 22 på kvällen. Äta behöver vi göra tre gånger om dagen. Frukost någon gång mellan 7 och 9, lunch mitt på dagen, det vill säga klockan 12 eller 13, och middag ca klockan 18.


Så nu när du är tillbaka i vardagen varför inte sätta upp regelbundna rutiner för när du ska gå upp på morgonen och när du ska gå och lägga dig på kvällen? Planera också in måltider på bestämda tider varje dag. Du kommer må bra av denna regelbundenhet.


2. Starta dagen lugnt

Vakna upp lite tidigare så du kan få börja dagen lugnare.


Låt bli att titta på telefonen det första du gör när du vaknar. Att kolla sina mail och notifieringar – och ännu värre, nyheterna – direkt när du vaknar är sämsta tänkbara sättet att starta sin dag. Krav från email, hemskheter och negativa händelser som rapporteras på nyheterna, att dras in i andras dramer på sociala medier, det är påfrestande för vårt nervsystem och försätter oss i ett stresstillstånd, och får oss ofta också på dåligt humör.


Låt telefonen vara ett tag och ligg i stället kvar en i minut i sängen. Känn igenom hela din kropp, le och hälsa dig själv god morgon.


Efter att ha hälsat dig själv god morgon, gör något för dig själv en liten stund som gör dig glad, kanske något kreativt, ett privat projekt, skriva dagbok, läsa en inspirerande text, säga några positiva affirmationer, göra lite yoga eller vad som helst som gör dig glad. Det goda humöret får du då med dig under resten av dagen!


Efter detta tar du itu med dina morgonsysslor. Kolla gärna in tidigare blogginlägg om ayurvediska morgonritualer för hälsosamma tips. Först efter frukost är det lämpligt att kolla din telefon.


3. Meditera

Nu när vardagen startar efter sommaren är det en perfekt tid för att starta en meditationsrutin. Meditera helst en stund varje dag. Det är ett utmärkt tillfälle för dig att få en stund för dig själv och din själ. 5 – 10 minuters meditation räcker till en början. Gärna vid samma tid varje dag.


Meditera kan man göra genom att helt enkelt sitta och blunda och låta tankarna komma och gå eller så kan man rikta sin uppmärksamhet till solarplexus-området i magen till exempel.


4. Kom ihåg att andas

Andas varje dag. 😊 Haha, gör vi inte det då? Jo, såklart men att göra medvetna andningsövningar ger oss en energiboost och är också balanserande för nervsystemet.


Få in en vana att göra andningsövningar, så kallade pranayamas, regelbundet. Åtminstone, gör dem om du känner att du börjar bli lite uppstressad. Att göra humlan, 6-2-8-2-andningen eller växelandningen är så välgörande och lugnande.


6-2-8-2-andningen är den enklaste, då du andas in och räknar till 6, håller andan och räknar till 2. Sen andas du ut på 8 och håller i 2 Gör denna sekvens i tre andetag.


5. Fortsätt vara utomhus

Under sommaren har du säkert tillbringat mycket tid utomhus och nu när höstterminen drar i gång är det lätt att man blir inne mycket mer. Men fortsätt vara ute så mycket du kan – i alla fall en stund varje dag. Om du har möjlighet, gå ut en liten stund på morgonen, ät lunch utomhus och ta en kvällspromenad, helst i naturen, skogen eller i en park. Naturen har en sådan lugnande och balanserande inverkan på oss, så försök återknyt till den en stund varje dag.


6. Ät bra, nyttigt och hälsosamt på ett sätt som passar din dosha.

Ät varm mat på regelbundna tider. Ät det största målet mitt på dagen. Tugga maten väl. Ät lagom mycket. Lagom mängd mat är den som får plats i dina båda kupade händer. Ät i lugn och ro i lugn miljö och utan distraktioner, alltså undvik att titta på telefonen när du äter. Ät så färsk och nylagad mat som möjligt. Den innehåller mest näringsämnen.


Inkludera alla sex smakerna. Dessa är sött, surt, salt, kryddigt, bittert och beskt. Är man en vata-person äter man mest av smakerna sött, surt och salt. En pitta-person ska äta mest av sött, bittert och beskt och en kapha-person kryddigt, bittert och beskt.


Namaste,

Clearly Marie


PS. Har du sömnproblem? Kolla in min nya e-bok med massor tips för en perfekt sömn!
96 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page