top of page

MINSKA RISK FÖR VÅRDEPRESSION - 11 AYURVEDISKA TIPS


vårdepression

Depression kan ju ha olika orsaker men varför fler drabbas av depression just på våren förklarar Ayurveda med att under vårsäsongen, då snön börjar smälta och knoppar svälla så ökar kapha dosha i oss alla.


Våren kännetecknas ju av att det fortfarande är lite kallt, det är blött och knoppar sväller. Snön som ligger kvar blir väldigt tung. Alla dessa egenskaper; kyla, fukt, tyngd, ”svällande”, återfinns också i kapha dosha. Kaphan ökar i oss alla under våren och vi kan känna oss tunga i både kropp och sinne.


Denna tungsinthet som ökar under våren kan resultera i nedstämdhet och depression.

För de flesta är detta inget problem men om man är kapha i sin grundkonstitution eller om man har en kapha-obalans, då kan denna tid bli verkligt påfrestande.

 

Vad kan man göra för att minska risken att bli deprimerad under våren då?


Det gäller att motverka kaphas kyla, fukt, tyngd och stagnation med sådant som är värmande, lite torkande, lätt, upplyftande och stimulerande. Och detta gäller både för kropp och sinne.


Här kommer 11 ayurvediska tips:

 

1. Gå upp tidigt och gå och lägg dig tidigt

När kapha ökar i oss vill vi gärna sova mer. Vi blir tunga och sävliga och då är det lätt att man sover längre på morgnarna och också kommer i säng senare och senare. Detta bör man försöka motverka.


Försök gå upp klockan 6 eller strax före på morgnarna. Det tidiga morgonljuset är så hälsosamt och uppiggande för kapha. Dessutom är det den lätta vata-tiden mellan klockan 2 och 6 och det är då lättare att ta sig upp än att vakna efter klockan 6 då den tyngre kapha-tiden tar vid.

 

2. Träna mera

Träningen ska vara sådan som du tycker är kul att göra, och helst inte träning som är alltför prestationsinriktad, för du vill undvika stress.

 

3. Vistas så mycket som möjligt i naturen

Naturen är i sig så läkande och vi mår automatiskt bra av att vara ute i naturen. Gå ut i naturen och försök vara mindful, alltså uppmärksam på hur det låter, hur det doftar och kanske till och med hur det smakar (till exempel smaka på vattendropparna om det regnar).


Man kan också ta in naturen inomhus genom att ställa in lite färska blommor hemma.

 

4. Ät lätt, varm och kryddig mat

Denna slags mat, till exempel ångade grönsaker och quinoa, ordentligt kryddad med förslagsvis chili, gör också att det lättas upp i kroppen. Undvik fet och tung mat som rött kött, gräddsåser, pasta och bröd under våren.

 

5. Aktivera dig

Prova gärna att göra nya saker under denna tid. Försök förmå dig till det. Detta för att få till lite rörelse i sinnet och bryta stagnation och apati. Gör sådant som känns kul, spännande, intressant och lite lätt utmanande.


Undvik för mycket TV-tittande och sociala medie-scrollande för det riskerar att förvärra depression.

 

6. Rensa hemma

Det här kan kännas oöverstigligt jobbigt att ta tag i men jag rekommenderar ändå att du börjar. Men, ta bara en liten sak i taget, typ en byrålåda. Drar du i gång för mycket är risken stor att det känns övermäktigt och att du inte orkar slutföra det, vilket kan leda till att du känner dig mer deprimerad.

 

7. Skratta varje dag

Skratt ökar må bra-hormonerna och är ett riktigt serum mot nedstämdhet.

Tips: Kolla på någon rolig youtube-video.

 

8. Torrborstning

Torrborstning får fart på flödena i kroppen. Torrborsta kroppen varje dag med råsidenvanter eller frottéhandduk. Om du har känslig hy får du känna av om det funkar annars torrborsta mer sällan, kanske en dag i veckan.

 

9. Örter

Brahmi/Gotu Kola är en mycket bra ört vid depression och nedstämdhet. Den kan också hjälpa till om du har svårt att somna och är även bra för att få bättre koncentration


Brahmi/Gotu Kola kan du köpa här:          


10. Guidad meditation

Meditation är alltid bra och när du är deprimerad är det speciellt bra att meditera till guidade, upplyftande meditationer.


Se noga till att de guidade meditationerna du väljer är just upplyftande för sinnet.

 

11. Prova aromaterapi

Mot just depression är Bergamott-olja bäst. Andas in lite essentiell bergamott-olja direkt ur flaskan då och då under dagen.

 

Hoppas dessa tips kan hjälpa dig att minska risken för vårdepression!

 

101 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


bottom of page