top of page

HOLISTISK HÄLSA

Uppdaterat: 10 apr. 2023Ayurveda är ett holistiskt hälsosystem. Det betyder att man ser människan som en helhet bestående av kropp, själ och psyke. Alla delarna är lika viktiga och alla delarna påverkar varandra.

Genom ayurvedas syn på människan och sjukdomsuppkomst kan man på ett tidigt stadium upptäcka obalanser i kroppen, behandla dem och på så vis ha möjlighet att motverka uppkomst av sjukdom. Alla sjukdomar börjar nämligen som en mindre obalans.


KROPPEN SIGNALERAR


Så fort vi hamnar i obalans så signalerar kroppen det. Ofta uppfattar vi inte dessa första signaler, för vi är inte vana att vara så uppmärksamma på kroppen eller så ignorerar vi dem. Får vi till exempel lite huvudvärk viftar vi ofta bort den som obetydlig.


Nu behöver naturligtvis inte huvudvärk betyda att det är en allvarlig sjukdom på gång. Självklart inte! Men kroppen” får inte för sig något” helt plötsligt, utan till exempel huvudvärk är ett litet tecken på att man inte är helt i balans.


Jag tycker att vi behöver lyssna mycket mer på kroppen än vi är vana att göra. Men som sagt, bli inte rädd och tro att minsta lilla signal är tecken på någon sjukdom.


Om din kropp signalerar något, till exempel med huvudvärk, stanna då upp och tänk efter: Hm, vad har jag gjort nyligen eller vad har hänt i mitt liv senaste tiden?


Kanske är det bara att du druckit för lite vatten idag? Då är det ju lätt att åtgärda det genom att dricka ett par glas vatten. Kanske har det varit väldigt stressigt för dig och du fått huvudvärk för det? Då kan det vara lämpligt att se om du kan vila en liten stund. Eller kanske din tillvaro över lag är för stressig och då kanske du faktiskt behöver se över om det är något du kan förändra i ditt liv, för att få det lite lugnare så du inte blir överbelastad.


Just huvudvärk kan vara lite knepig att få klart för sig vad som triggat den. Det kan ligga så mycket bakom en huvudvärk. Ett som är säkert dock är att det är värt att fundera över orsaken. Din kropp ljuger aldrig och du är den som bäst känner om något känns annorlunda!


Ett annat subtilt tecken från kroppen kan vara lite lätt illamående. Mår man lite illa vet man oftast varför. Man kan till exempel ha ätit för mycket mat. Det kan också bero på att man är nervös för något. Allt det här känner vi igen.


Illamående kan också bero på annat, kanske att man ätit något olämpligt och som varit svårt att smälta för magen.


Det kan faktiskt också vara något själsligt - att någon händelse i ditt liv varit emotionellt svårbearbetad, dvs varit ”svår att smälta” för dig. Detta kan märkas i kroppen genom illamående för att psyket påverkar magen, som i sin tur får svårt att smälta maten.


”KROPPSBEHANDLING FÖR PSYKET OCH TERAPI FÖR KROPPEN”


Man ska ha klart för sig att kropp och psyke hänger ihop fullständigt och påverkar varandra. Ett emotionellt problem manifesteras någonstans i kroppen, likaväl som ett kroppsligt problem ofta slår sig på psyket. Ett exempel på det sistnämnda är att det inte är ovanligt att personer med kronisk värk drabbas av depression.


Det är viktigt att beakta det här. Dels att inget i kroppen sker av en slump, dels att kropp, själ och psyke hänger ihop och påverkar varandra. Det här betyder också att en emotionell/psykisk åkomma kan gynnas lika mycket av en kroppsbehandling som av psykoterapi.


Ofta behöver en kroppslig åkomma få behandling av det mentala också. En person med magkatarr till exempel, behöver få sin fysik i balans med anpassad kost och lämpliga örter men också sinnet behöver tas i beaktande. Har personen stressat så hen fått magkatarr? Vad är orsaken till denna stress? Kan hen ändra på sin livssituation och minska/utesluta det som orsakar stressen?


AYURVEDISK HÄLSOUNDERSÖKNING


Så här ser ayurvedas syn på människan ut och utifrån detta synsätt arbetar en ayurvedisk hälsorådgivare vid en konsultation.


Man undersöker klientens hälsotillstånd genom att fråga om kroppsliga symptom – alla som klienten kan komma på. Olikt en traditionell hälsokontroll undersöker och frågar även den ayurvediska hälsokosulten ingående hur klienten trivs med sitt liv, sitt jobb, sina relationer och framför allt hur hen trivs med sig själv. Detta för att få fram en helhetsbild av personen och kunna sätta upp en behandlingsplan så att klienten kan komma i balans.


Att komma i balans är vad kroppen alltid eftersträvar och det är också alltid vad en ayurvedisk behandlingsplan och ayurvediska råd syftar till.


Om din kropp signalerar obalans eller om du känner att något inte känns bra, så hjälper jag dig gärna att bena ut vad det är, så du kan komma i balans igen och må bättre! Välkommen att boka en ayurvedisk hälsokonsultation on-line med mig.Önskar Dig en solig dag!

Namaste,

Clearly Marie

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page