top of page

GÅ NER I VIKT MED AYURVEDA - 8 TIPS

Uppdaterat: 28 mars 2023


Det är många som vill gå ner i vikt men tyvärr är det inte alltid så enkelt. Ibland kan man snabbt tappa i vikt när man startar en ny diet, ett bantningsprogram eller en ny ät-regim men tyvärr går man oftast upp lika fort igen när man slutat.


Nycklarna för att lyckas gå ner i vikt och hålla den nya vikten är två: Dels att införa en matrutin som är hållbar på sikt, det vill säga, lägga om sina matvanor till en kosthållning som man kan och vill fortsätta med på lång sikt. Dels att vara så pass frisk och må tillräckligt bra innan man börjar försöka gå ner i vikt.


Varför ska man vara hälsosam/frisk redan innan man börjar gå ner i vikt undrar du kanske nu? Man vill ju bli mer hälsosam genom att gå ner i vikt! Jo, för om man är sjuk eller stressad, så är kroppen i ett slags krisläge. Kroppen uppfattar sjukdom och stress som att den inte är helt säker. I sådana lägen är det svårt att gå ner i vikt för kroppen håller emot och ”sparar” på varenda kalori, för att säkra sin överlevnad framåt.


Så innan man börjar försöka gå ner i vikt/banta bör man först:


Äta hälsosamt för att må bra utan tanke på viktminskning

Ät enligt vad som passar din dosha/kroppskonstitution. Ät alltid färsk, nylagad mat och undvik rester. Undvik processad mat och livsmedel med konstgjorda tillsatser - samt så klart skräpmat. Se till att få i dig så näringstät mat som möjligt.


Hantera och minska din stress så mycket som möjligt

Använd tekniker som mindfulness, meditation, yoga, skogspromenader, lugn musik, eller vad som funkar för dig för att få ner stressen i din kropp.


Om du börjar med att äta hälsosamt och minska ditt stresspåslag först, har du mycket större utsikter att lyckas med din viktminskning. Chansen är faktiskt också att du börjar tappa vikt bara av att införa dessa åtgärder!


8 ytterligare ayurvediska tips för att lyckas med sin viktminskning:


1. DETOX

Efter du gjort de första två åtgärderna är det gynnsamt att starta viktminskningen med en kort ayurvedisk detox för att rensa ut stagnerade slaggprodukter som täpper till kroppens kanaler.


2. SÖMN

Få ordning på din sömn, dvs gå till sängs kl 22, stig upp kl 6. Ta inga tupplurar under dagen.


3. VATTEN

Börja dagen med ett glas varmt vatten för att spola ut ama (slaggprodukter) som ansamlats i kroppen under natten.

Drick ordentligt – flera glas ljummet/varmt vatten under dagen.

Drick inte vatten direkt efter en måltid. Det försämrar matsmältningen och kan ge upphov till ama och minskar möjligheten till viktnedgång.

Små klunkar varmt vatten kan du dricka under måltiden för att ”koka” maten.

Undvik kalla drycker och is fullständigt.


4. ÄT PÅ RÄTT SÄTT

Ät på regelbundna tider.

Sitt ner och ät i lugn och ro utan distraktioner. Detta är mycket viktigt! Se tidigare blogginlägg om att äta på ayurvediskt vis.

Tugga maten ordentligt. Helst 30 gånger.

All mat du äter ska vara varm.

Dagens största mål äter du till lunch. Middagen bör bestå av lättare mat. Ät även middagen tidigt, helst kl 18 men absolut senast tre timmar innan du går och lägger dig.

Ät mindre portioner (som får plats i dina kupade händer) men ät tills du känner dig mätt!


5. MAT ATT ÄTA

Enligt Ayurveda behöver maten man äter när man vill gå ner i vikt vara både lätt och grundande på samma gång. Exempel på sådan mat är korn (till exempel korngröt) och viltkött. Att bara äta lätta sallader funkar inte!


Annan mat som är speciellt bra vid viktminskning: Mungbönor, mycket, mycket grönsaker (tillagade), grönsaksjuicer, honung (minst ett år gammal), nötter, frukt, vilt (undvik annat kött), gammalt ris (helst två år). Kan du få tag på kulthi-bönor så är det superb viktminskningsmat!


6. ANDNING

Pranayamas som Bhastrika (eldandning) och Kapalabhati (andning där du andas ut snabbt och låter inandningen ske automatiskt) är bra. Dessa andningstekniker förbättrar metabolismen och är också utrensande.


Konsultera gärna en ayurvedisk hälsorådgivare innan du börjar med dessa kraftfulla andningsövningar, för att klarlägga att de passar just din konstitution. Gör ej Bhastrika eller Kapahabhati om du har högt blodtryck eller är gravid.


7. PROMENERA

Promenera varje dag. Varje! Börja med korta sträckor och öka på vartefter.


8. TORRBORSTNING

Torrborstning eller torrmassage med råsidenvantar hjälper till vid viktminskning. Det rensar ut slaggprodukter från vävnaderna, får fart på flödena i kroppen och stimulerar fettförbränningen.


Innan du börjar en diet/viktminskningsregim är det klokt att konsultera en ayurvedisk hälsorådgivare för att få en individuellt anpassad viktminskningsplan, där man tar hänsyn till vilken dosha du är och vilka dina eventuella obalanser är. Vid en sådan konsultation får du också råd om vilka örter som kan hjälpa till med viktminskningen för just dig.


Namaste,

Clearly Marie


PS. Om du ännu inte beställt min GRATIS stresshanteringsguide, kan du göra det här:

160 visningar0 kommentarer
bottom of page