top of page

7 TIPS FÖR ATT LÄTTARE SOMNA


7 tips för bättre sömn

Har du svårt att somna?

Då är du inte ensam för sömnsvårigheter är ett stort problem för många idag.


Vi är så stressade idag och har så mycket omkring oss att det för många är svårt att komma till ro och somna. Samtidigt är sömnen den viktigaste faktorn för återhämtning och hälsa. Utan sömn blir immunförsvaret försvagat och vi kan lätt dra på oss infektioner och sjukdomar. Därför är det viktigt att göra det man kan för att få till en bra sömn.


Som tur är finns ju Ayurveda, denna kloka och förnuftiga hälsolära med en mängd helt naturliga sätt för att förbättra sömnen.


Här kommer 7 enkla, ayurvediska tips för att lättare somna:


1. Regelbundna vanor

Att äta på samma tider varje dag och sova på samma tider varje natt är bland det viktigaste för en bra sömn. Kroppen gillar regelbundenhet och en förutsägbar dygnsrytm hjälper mindet att komma till ro när det är dags att gå och lägga sig.


2. Gå och lägg dig senast klockan 22

För att lättast somna är det bäst att gå och lägga sig senast klockan 22. Mellan 18 och 22 på kvällen dominerar den tyngre kapha-tiden i atmosfären och det är lättare att slappna av och komma till ro då.


Klockan 22 börjar pitta-tid, en mycket mer intensiv tid, och man kan lätt komma in i en ”andra andning” om man inte somnat innan. För att inte få svårt att somna är det därför bäst att lägga sig innan denna tid kickar in.


3. Stäng av skärmar två timmar innan

Elektroniska skärmar utstrålar precist som solen så kallat blått ljus och vår hjärna tolkar det som dagsljus. Det här stör vår dygnsrytm på kvällen för kroppen tror att det fortfarande är dag.


Så stäng av alla skärmar två timmar innan läggdags, för då hinner kroppen förstå att det är kväll och det blir lättare att somna.


4. Dra ner på koffein

Har du allmänt svårt att somna på kvällen och dricker mycket kaffe, så är det bästa rådet att dra ner drastiskt på koffeinintaget. Under alla omständigheter bör du undvika kaffe (och andra koffein-haltiga drycker som svart te och cola) helt på eftermiddag och kväll.


5. Sov ej på dagtid

Undvik att ta tupplurar under dagen. Enligt Ayurveda är det inte hälsosamt alls att sova på dagen (såvida man inte är sjuk). Dygnsrytmen kommer ur balans och det är lätt att slaggprodukter bildas i kroppen om man sover under dagtid.


6. Ät lätt middag

Ät ett lätt mål mat till middag och ät middag senast tre timmar innan du går och lägger dig. Då blir det lättare för magen att smälta maten innan du ska sova och det underlättar för kroppen att slappna av, komma till ro och somna.


7. Drick varm mjölk

Drick ett glas varm mjölk, gärna med en nypa muskotnöt i, alldeles innan du går och lägger dig. Detta gör att man lättare kommer till ro. Man kan också dricka så kallad guldmjölk innan sänggång.


Här kommer mitt favoritrecept på guldmjölk:


2,5 dl mjölk av valfri sort (även växtmjölker funkar)

0,5 msk gurkmeja

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

0,5 krm vanilj

0,25 tsk svartpeppar

0,5 msk kokosolja (eller ghee)

0,5 msk honung (eller jaggery)


Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienserna, förutom honungen, och värm upp.

Drick och njut. Ät honungen till.


Vill du få ännu fler tips för att lättare somna och sova bättre, rekommenderar jag e-boken SOV GOTT! som är späckad med handfasta råd och metoder för en perfekt sömn:


Namaste,

Clearly Marie
122 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page