top of page

7 STEG TILL BÄTTRE HY MED HJÄLP AV AYURVEDA


hudvård för fin hy

Hudproblem kan man få från tid till annan och det kan bero på många orsaker. Det kan vara stress, felaktig kost och ätvanor, oregelbunden livsstil, hormonförändringar, toxiner (ama) i kroppen med mera.


Huden är ett pitta-organ och utslag av olika slag är oftast ett uttryck för förhöjd pitta. En pitta-person kan också få röd och irriterad hud. Väldigt torr hy tyder på en vata-obalans och mycket fet hy med pormaskar är för det mesta en kapha-obalans.


Huden är också direkt kopplad till magen och matsmältningen, så den första åtgärden för att förbättra hyn är att optimera sin matsmältning.


Här är 7 ayurvediska tips för en fin hy:


1. Ät rätt för huden

Har du en pitta-obalans bör din mat vara svalkande (men inte kall), och med milda kryddor. En pitta-person bör också undvika alltför fet mat. För vata är varm och krämig mat med lite extra av bra fetter det bästa. Kapha-personer bör äta varm, lätt och kryddig mat.


Ät lagom mycket mat. Den mängd som får plats i dina kupade händer är rätt mängd för dig. Ät i lugn och ro och på regelbundna tider och bara när du är hungrig. Använd alltid kryddor men håll nere på riktigt heta kryddor, som till exempel cayennepeppar. Minska ner på alltför salt, sur och väldigt stark mat. Ta bort kaffe, alkohol och rökning. Drick också ordentligt med vatten men undvik kolsyrat vatten.


2. Undvik konstgjorda hudvårdsprodukter

En grundregel inom Ayurveda är att det du tänker smörja in din hud med, det ska du också kunna äta! Om cremen/lotionen är oätbar ska du också låta bli att smörja den på din hud.


Exempel på några naturliga produkter som du i stället kan använda i din hudvård:


Rengöring:

Vanlig mjölk för vata och pitta. Kapha kan blanda upp mjölken med lite citron eller använda yoghurt och citron.


Ansiktsvatten:

Rosenvatten


Ansiktsmask:

För vata passar yoghurt med gurkmeja bra, för pitta är aloe vera med gurkmeja bäst och för kapha är det honung med citron.


Exfoliering:

Torrmassage med råsidenvantar


Eye make up-remover:

Ghee


Cerat:

Sesamolja3. Undvik stress så mycket som möjligt

Stress är över lag dåligt för hälsan och det visar sig ofta i hyn. Inför en rutin med daglig avslappning, till exempel sitt och meditera en stund eller ta en lugn promenad i naturen.


4. Se till att få tillräckligt med sömn

Skönhetssömn är ett äkta koncept! Bäst är att sova under tiden 22 – 06 varje natt, då hudcellerna reparerar sig som bäst.


5. Gör egenmassage på morgnarna

Använd mognad sesamolja, förutom om du har hög pitta, då bör du i stället använda kokosolja (ekologisk). Oljemassage mjukar upp och smörjer huden och är även stresslindrande och harmoniserande för psyket.


Emellanåt kan det vara bra att göra en torrmassage med råsidenvantar för att exfoliera huden och få fart på blodcirkulationen och lymfflödena under huden. Var lite försiktig med torrmassagen bara om din hud är mycket irriterad.


6. Örter som är bra vid hudproblem


Neem-kapslar

Detta är en fantastisk ört mot allehanda hudåkommor. Neem är bakteriedödande, svampdödande och mycket bra vid hudproblem som till exempel acne och eksem. Neem innehåller även otroligt mycket antioxidanter.


OBS! Man bör inte ta Neem om man är gravid eller försöker bli. Man ska heller inte ta Neem om man har extremt torr hy eller är diabetiker.


Aloe Vera

Aloe vera-juice är balanserande för alla doshorna och främjar en jämn blodsockernivå. Drick en matsked aloe vera-juice före frukost. Aloe vera stöttar levern, njurar och gallblåsan samt hjälper till att lugna huden. Aloe vera hjälper också med att rena ur ama ur matsmältningsapparaten.


OBS! Gravida kvinnor och unga flickor ska ej dricka aloe vera då aloe vera har en utrensande effekt på livmodern. Dock är aloe vera bra vid menssmärtor!


Man kan också applicera aloe vera-gel direkt på huden. Superbt om man bränt sig i solen eller på annat vis. Man kan bryta ett blad från aloe-plantan och använda innanmätet direkt på huden. Det finns också färdiga aloe vera-geléer att köpa om du inte har aloe-planta hemma. Sådana geléer är också lättare att ha med sig på resor.


7. Detox

Då hudutslag/problem oftast är en följd av ama (slaggprodukter) i kroppen är det fördelaktigt att göra en kort detox. Nu när hösten är här och det börjar bli lite svalare går det bra att göra en 3 – 5 dagars ayurvedisk detox.


Hur man gör en ayurvedisk detox kan du läsa om här:


Namaste,

Clearly MariePS. Du har väl inte missat min e-bok Sov Gott! som är fylld med ayurvediska tips för en bättre sömn. Du kan beställa boken här: https://www.clearlymarie.se/product-page/sov-gott-steg-f%C3%B6r-steg-till-perfekt-s%C3%B6mn-med-hj%C3%A4lp-av-ayurveda

90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page