top of page

12 AYURVEDISKA TIPS FÖR ATT HJÄLPA EN PERSON MED DEPRESSION

Uppdaterat: 28 mars 2023


Troligen känner du någon som är deprimerad, då det är inget ovanligt alls nuförtiden att människor drabbas av depression.


Som närstående till en deprimerad känner man sig ofta maktlös men det finns faktiskt en hel del du kan göra för att hjälpa hen.


För den deprimerade kan livet kännas nattsvart och att inget, absolut inget, känns roligt eller meningsfullt. En person som är djupt nere i en depression kan ha väldigt svårt att själv orka ta tag och göra något för att ta sig ur depressionen. Och det är där som du som närstående kan hjälpa till.


Då depression kännetecknas av stagnation och tyngd i både kropp och sinne, gäller det att försöka föra in mer rörelse, lätthet och ljus i en deprimerad persons liv.


12 tips för vad du som vän/närstående kan göra:


1. För det första är det överhuvudtaget är väldigt läkande för en deprimerad person att ha en vän som hjälper och bryr sig om hen!


2. Ta bort alkohol och skräpmat

Sådan mat och dryck bara belastar både kropp och sinne, ökar aman och fövärrar depressionen.


3. Försök få hen att minska ner på TV, internet och sociala medier

Att sitta och titta på TV hela dagarna eller ändlöst scrolla i sociala medier är passiviserande och kan göra att man känner sig ännu mer deprimerad.


4. Inför regelbundna rutiner

Hjälp den deprimerade att gå upp klockan på 6 morgonen, ta en dusch och klä på sig varje dag.


Rutiner är välgörande för både kropp och sinnet. Att duscha är uppiggande - även för psyket.


Enligt ayurveda är det bäst att gå upp direkt klockan 6 på morgonen, för sover man längre ökar kaphan i oss, och därmed tyngden i sinnet. Medan det är bra för oss alla att gå upp klockan 6, så är det enormt viktigt för en person som lider av depression!


5. Gå utomhus en stund

Ljus och lite rörelse är så viktigt. Det kan vara jättetungt och svårt att göra detta själv när man är deprimerad men det är bland det bästa man kan hjälpa en deprimerad person med!

Ta med hen på en liten promenad. Är 10 minuter bara vad hen klarar - låt det bli 10 minuter! Finns balkong, uteplats eller trädgård – gå ut och sätt er/ställ er där i 10 minuter, så hen får andas frisk luft och framför allt får ljus på sig.


Gör detta helst på morgonen! Då är ljuset som nyttigast. Ljus är bra medicin mot depression och den friska luften gör att livet känns lite, lite lättare.


6. Laga mat

En deprimerad person har oftast ingen matlust, alternativt äter helst skräpmat då hen inte orkar bry sig om matlagning. Så kan du laga mat åt hen är det så värdefullt.


Laga varm, kryddstark och framför allt mat som smakar gott. Den varma och kryddiga maten lättar upp både kropp och sinnen och att den är riktigt god är också känslomässigt värmande för en deprimerad person. ”Det finns något som är gott/bra här i världen”.

Uppmuntra hen att dricka varmt vatten och örtteer under dagen också. Kall dryck bör undvikas.


7. Boka in massage och följ/skjutsa hen dit

Beröring är väldigt välgörande för en deprimerad person. Massage gör också att blodcirkulation med mera förbättras, vilket ökar rörelsen i kroppen.


Den deprimerade behöver troligen även din assistans och uppmuntran för att komma i väg och ta sig till den bokade tiden.


8. Skratta

Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Så försök få hen att skratta – om du så behöver dra fåniga skämt 😊 Skratt är enormt läkande och är ju en total motpol mot vad depression är!


9. Reglera sömnen

Försök se till att hen går och lägger sig klockan 22 på kvällen och inte sover under dagen.

Att gå och lägga sig för sent gör oftast att man sover längre och inte kommer upp kl 6 på morgonen. Att sova under dagen gör också att tyngden i kroppen ökar och stör även den viktiga dygnsrytmen.


10. Örtmedicinering

Tipsa om bra örter vid depression. Först och främst örter som Vacha, Shankhpushpi, Brahmi eller Aswhagandha. Dessa minskar depression och hjälper psyket att komma i balans.


Ju bättre matsmältningen är desto bättre fungerar vår kropp. Då kropp och psyke hänger ihop påverkas även psyket till det bättre om matsmältningen är bra. En utmärkt ört för att optimera matsmältningen är Triphala.


11. Ta in naturen inomhus

Natur, djur, växter är läkande. Om det är svårt att få den deprimerade att gå ut varje dag kan du i stället ta in naturen genom att se till att det finns mycket gröna växter och blommor i hens bostad.


12. Ta hand om dig själv också!

Det kan vara krävande att hjälpa en person som lider av depression, Den deprimerade kan vara väldigt negativ och motsträvig, samtidigt som du själv är väldigt orolig för hen. Tänk därför på att du som hjälpande vän/anhörig också tar hand om dig!


För ett hälsosamt och harmoniskt liv!

Namaste,

Clearly Marie


PS. Om du ännu inte beställt min GRATIS stresshanteringsguide, kan du göra det här:

342 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page